November 22, 2009

Pengalaman Interview Aku (Part 1)

Alhamdulillah, sbg mensyukuri atas ape yg Allah telah kurniakan kepada aku sehingga ke arini, aku nak kongsikn sikit ilmu sekelumit yg aku dpt sbg tips interview utk sume. Maklumlah, rmai adik2 kita yg bru lepas grad dan akn start cari keja kn?

Tp interview tips ni khas utk bidang pekerjaan berprofil mencabar di sektor swasta je tau, bukan gomen! Hehe ... Kalo nk tau cara interview gomen tanya Che Mat, ok.

Interview tips ni aku pilih dr 3 interview menarik yg aku pnah pegi ... (huhu, mmg berbaloi2, byk pengalaman interview aku). Ye lah, xnak tuka keja pun aku sambar jugak interview tu, bg aku, pengalaman tu berharga beb! Mana tau future bole jd consultant, bukak firm seniri bg ceramah tips interview je ... uhuhu. Otak bisnes jer, smpai biler nk keje mkn gaji kn??

Okai, yg 1st ni company nyer is a firm. Setiap negeri ade satu cwgn dier. Chup2.

Initializing 1,2,3 ... Company established -> lulus! Status firm biasela Sdn. Bhd. saja lah, kan.
Tp aku nk tau sgt ape naseb aku kat situ sbb aku xberpengalaman langsung dlm position yg aku mintak tu. Tp still dlm line aku lar - Real Estate. Struktur pentadbiran company bukanlah org kita. So mostly staffs mereka pun sama. Aku pun xprepare sgt sbb matlamat aku nk test power jer. Ronda2.

First and susu foremost, jgn lupa bawak sijil + resume (ori & copy) time interview. Yg tu basicla, kalo yg tu pon korang xtau, pegi naik basikal xde rantailah. Toyol pun tau basikal ade rantai. Sbb tu dia curik. Apakah??

Heheh. As what u expected, firm mcm ni, of cos la korang xleh bukak salam. Org yg interview tu pon 'Phua Chu Kang'. So, selain dokumen, korang perlulah be ready nk speaking. Yg tu standet la, mana2 pun diuji. Spt biasa, aku akan say "Hi" to the interviewer utk kes2 mcm ni. Tujuan aku bukan nak ngorat, nk wujudkn chemistry dan nk ilangkan rasa gugup jer. Bole la prektis tips ni yer ...

Nasib aku baek sbb yg interview aku tu sorang saje, Associate Manager, Mr. P, umor pun tua sket je dr aku, early 30. So, senangla aku nk get along and nk kelentong. Huihuihui ... Xde menda sgt pun yg dia tanya berkaitan ape yg aku tau ttg kerja tu pd mulernyer sbb aku bukak citer pasal current job aku masa tuh yg xde kena mengena lg tp maybe lebih menarik bg dia. So, dia lg byk tanya psl job aku tuh la ... huhu, lari topik sambil bawak rantai basikal utk slamatkan diri. Apakah??

Pastu dia go through aku nyer cert. dan application form. Ni satu lg tips, of cos la if korang nk 'laku', everything yg disoal lam borang tu mesti willing to do. Its A MUST!!

1 lg perkara biasa yg korg jgn terkejut kalo g interview kt private, sbb diorg slalu tgk result2 PMR and SPM selain CGPA. Skali Mr. P tu terpegun la pulok tgk result SPM aku. Ekceli aku bukan bagus sgt pon, tp disebabkan dia xpnah jmpa result mcm tu, dia trus rasa ajaib. Apakah?? Mulalah sembang pasal sekolah menengah and so on. Pada hal, aku dh tulih sume tu lam borang tu. Buang karan aku jer ...

Rupanya, mamat ni budak Jit Sin la (org Pineng mesti tau nie). Wallamak, mesti budak bestari. Dan terbongkarla rahsia hometown aku kt mana. Nasib aku bertambah baek lg bila dia tau aku org mainland (Seberang Perai), which is satu kapai dgn dia dan bos dia (org Penang). Dia take note tu beb, nk kasik tau sama bos dia. (Another tips, 1 kampong dgn bos pun selling point utk market diri uollz tau!)

Sembang punya sembang, at last dia notice aku mintak salary agak tinggi bila dia check borg aku isi tu (ekceli xtinggi pun, tp sbb aku xde pengalaman, kurangla berbaloi nk byr aku mahal2 ... ataupun diorg xmampu byr?? Kuikuikui ...).

Dia tanya aku balek, ape yg aku tau tentang keja tu. Hallamak, punggah! Mati gua. Aku jwb lebih kurang je ape yg aku tau. (1 tips lg, yg penting korang jwb ape yg korang tau DENGAN YAKIN, xtau ngaku jer DENGAN IKHLAS). Then, dia tanya skali lg gaji min yg aku mintak. Aku jwb dgn tegasnya, as per what I've wrote. Dia admit gaji yg aku mintak tu mmg agak tinggi, so dia perlu bincang kejap dgn bos dia. So, aku pun tunggula ... lalalla ...

Tuptup, Mr. P dtg ajak aku jmpe bos dia skali, bergemuluh lah jantung aku bak kata Johan Rajalawak. Sblm aku g interview tu, aku adela belek sket website dier, so aku dh tau nama bos besar dia sblm dia perkenalkan kt aku as Mr. F. So kt situ diorg dh a bit impress. =)

Mr. F bukak sesi perkenalan kami dgn kesah kampongku kampongmu jua. Aku tau, teknik nk cari chemistry ler tu. Xpayah aku break the ice, dia dh start dlu. Pastu dia terangkan ruang tempurong keja aku dgn lebih detail sambil xabes2 nk puji result SPM 1999 aku. Apakah?? Dh kembang terhalang aku dibuatnya. At last, dia uji jugak aku dgn soklan seram ape yg aku tau ttg job tu. Tp aku xsempat jwb abes, Mr. P dh potong. Dia explain yg dia dh terang everything to me. Huh, aku hrp aku berjaya la guna teknik aura positif aku.

Sblm bid farewell, diorg bgtau aku yg diorg akan kol aku balek nanti. (Dlm ati aku, eleh, jwpn klise ler tu ...)

Selang sehari, aku dapat kol, aku dpt job tuh!! Dgn gaji yg aku mintak tu beb!!!

To be continue ...

6 comments:

WawaLicious said...

kak diha...cepatla samung citernyer...best gak baca...hehehe

diha_fitri said...

hai wawa...eh bushrol...hehe. InsyaAllah nnti akak sambung, k =)

nadhirah said...

so, akak time tak keje tu??

diha_fitri said...

nad,time tu akak dh keje,bidang yg sama tp function laen ...

Fiza said...

akak, msti dpt straight A1 ni...klu dak takkan interviewer tu terkesima tgk result akak....mau plak 10 subjek, tu yg terbuntang biji mata dia....hehehe....

diha_fitri said...

xde lar Fiza, kalo stret 10A1, akk dh xde kt mesia dh...ni result ala kadar yg bg diorg gempak...hihik