August 3, 2009

Aku Dan Amor

Disebabkan Aliyah (adik bongsu Fitri) dan famili mertua masih di kampung, maka Fitri lah yang menjaga kebajikan pet nya di sini. So, petang semalam, kami pun pergila ke Seksyen 13, Shah Alam. Dlm hati aku mmg hempedu dh menggelegak, dah la sejak keja kat KL ni nak masak pun xsempat, ini pulak nak tambah jaga kucing lagi, kang dibuatnya berak, kencing, muntah merata2 habesla aku ... Aku dh siap warning Fitri, papehal kalo emergency aku xnak amek port ...

Eei ... ngeri aku, mmg dr kecik aku ni agak penakut sket dgn si meow ni. Padahal dlu kat umah mak aku, kucing punyalah banyak, dh macam tempat buang kucing dh. Tp aku lg xlayan! Maybe aku ni mmg xde sifat keperibinatangan tu kot ... ehehe

So xpela, aku turutkan aje, lg pun Fitri mmg suke sgt dgn kucing, dah lama dah dia nak bela sekor kt umah, tp aku la pagar penghalangnya ... Uhuk2 ... Asalkan xberkampung sudahlah... seminggu kira okla tu ...

Sampai je kat Klinik Vet tu aku ttp menunjukkan support kpd suamiku yg tercinta. Aku turun skali g jemput Amor. Konon rela sgt la dimadu walaupun dlm hati hanya Tuhan yg tahu .... huh!

Aku ikut pun dari jauh je tau, xbrani nk sentuh sket pun cat tu ... seram ... Eow!~

Masa Fitri kendong kandang travel tu, aku sempat tanya Fitri, kekunun nak umpan soh dia letakkan je Amor lam bonet lakang keta. Tapi aleh2 aku kena sound, xkesian ke kat ia?! Gelap, panas lakang tu ... Tu la, tanya lg kt org cayang kucin ... =(

No sweat, aku ok jer. Xheranla. aku ok punya ... Time tup je pintu keta, start enjin nak pedo minyak, Amor dh start meow kuat2 ... MEOW ... MEOOW ...MEEOOWW!~

Punah2, musnah aku, Fitri relax je mulanya, aku yg mcm duduk atas angin, kusi keta yg selesa tu lg x kupeduli, aku lebih rela selit dihujung agar jarak ku maksimum jauh dr kandang tu ...

Makin aku gentar, makin ligat Amor menduga ... makin kuat dia AUWW ... bukan bunyi je, siap hentak2 nak kuar. Selak pintu kandang tu, aku nampak sket sgt je nak terbuka. Terbuka je kandang tu, aku pun lompat kuar jugaklah. Aku dah bersiap sedia dh ni. Xkira, asalkan xkena cakar! Fitri sambil drive sempat jugak dia pujuk2 Amor bila dengar keadaan dh makin xterkawal. Perjalanan yg xberapa jauh tu kurasa amat jauh skali. Amor mmg terdesak sgt tu, maybe sebab dia takut sgt...

Akhirnya, tarek nafas panjang jugakla aku bila selamat tiba kt umah ... mmg ni lah pengalaman ngeri aku, xpnah aku sepucat tu dalam keta sendiri. Bila dh bawak naik umah, Amor dh agak diam, tp kukunya still terbuka, maknanya ia maseh rasa xslamat. Fitri bukak je kandang tu, Amor trus meluru kuar, aku lak menjerit bagai nak rak bila ia meluru ke arah aku ... hihihi. Bong btol Amor !

Dr petang tu sampai ke mlm, Amor asyik menyorok je, kekadang je kuar pegi hidu2 sume tpt. Aku yg xbrapa selesa dgn haiwan tu, segera pastikan sume risky things diselamatkan. Fitri je kesah kan food utk Amor. Dia kuar jap ptg tu g beli ikan utk Amor. Lepas tu Fitri rebuskan ikan tu utk Amor la, sediakn tpt tido Amor la, tempat u'uh Amor pun dia siapkan ... Eiiyak!~

Hape pun, aku will make sure master bedroom sentiasa ditutup dan tidak dijejak oleh Amor. Tp Amor ni kacola, ade ke time kitorang tgh tonton tv, dia g meow2, kaco2 nak masuk bilek tu. Fitri yg penyayang pun ape lg, bukakla bg Amor masuk. "Ala, ia bukan nak watpe, maybe ia ingat Aliyah ade lam bilek ni kot ..."

Aku pun xkesahla ... pastu tutupla balik ... Aleh2 time citer kat tv tgh best, Amor g cakar2 lg nk masuk ... xpela, Fitri bagila ia masuk lagi. Tp bukannya ia buat ape pun ia masuk skali round pastu kuar balik ... Saje je ... potong stim btolla Amor ni ...

Malam makin larut, kami pun tidola esok nak keja ... tup2, setiap sejam aku dan Fitri diganggu dengan Meow si Amor dan cakaran dia nak masuk bilek tido ikut kami skali. Ikut aku mmg nak biar je, tp Fitri setiap kali Amor ketok, dia bangun g layan Amor ... Bukak pintu bagi Amor masuk, Amor masuk round skali, pastu kuar balik ... Fitri pun tido balik ... dan begitula seterusnya ...

Masuk kali ke 5, masa tu jam pun menunjukkan pukul 5 pagi, Fitri masih bingkas bangun g tgk Amor. Tp kali ni dia trus ke dapur sebab Amor meow kuat sgt pastu asyik ikut dia je ... rupanya makanan Amor dh abes, Amor lapar sgt. Fitri pun rebuskan ikan utk Amor. Aku yg xtau pape lam bilek ni, rasa nak marah sgt, tertekan sgt, bila Fitri masuk je bilik, aku terus cakap, "Abg, xtahanla mcm ni, kalo malam esok dia still kacau orang tido, macam mana nak g keje ... Xkira, esok abg g antar balik Amor kat tempat tu! Kepala aku sakit sgt, mater ku dh berair tahan geram... Fitri xnak aku terus mengomel, dia suruh aku tido balik ...

Masa on the way nak g keje barula Fitri bgtau aku, rupanya Amor xsenotty tu, ia lapar sgt semlm, tu yg ia asyik ketok pintu bilek je ... kita yg xpaham ... cian Amor. Hope so. Semoga malam ni xmacam malam semalam ye Amor. Fitri dh siap masak ikan wat stok makanan cukup2 untuk engko malam ni. Aku ngantok, pnat sgt ... nak tido ... Jangan kaco lg ya ... Daa ...

2 comments:

eimma"s said...

hehehe...sabaq je la kak diha....mmg xde sifat keperibanatangan...ekeke..saya pon xde..xkose nk bela2 kucing..adehhh...hehehe

shasinchan said...

apala k dha nie
kucing nie bukan dia sengaja nk meow2 tau..
dia lapo je msti dia meow..
kdg2 dia nk kita belai dia,pastu okla
garu2 sket je kat bwh dagu dia,kejap je dia tto...
kucing sgt best tau k dha..
kan abg fit?
skrg zam tgh usha baeekkk punya anak kucing yg br lahir kat perodua..
dia nk bwk blk sekor..nk bela..
bestnya..i'm gonna have a 'baby' soon...